Hulpverleningsadressen bij (seksueel) misbruik in de kerk en huiselijk geweld

Inleiding

De laatste jaren is duidelijk gebleken dat ook binnen kerkgenootschappen ongewenst gedrag of seksueel misbruik kan plaatsvinden, met alle ingrijpende gevolgen van dien. Als de kerk een gemeenschap wil zijn waar jongeren en ouderen zich thuis voelen, dan zal de kerk voor hen veilig en betrouwbaar moeten zijn. Juist in de kerk wil je dat jong en oud zich veilig voelen en een gezond vertrouwen in God en mensen kunnen ontwikkelen. Lees meer.

Hulpverleningsadressen bij (seksueel) misbruik in de kerk

Interne Vertrouwenspersonen Hervormde Gemeente Barneveld:
Psycho Pastorale Begeleiding (PPB):

Marjolein van der Want – Groenevelt (coördinator)
T| 06 18796168
E| ppb@hervormdbarneveld.nl

De heer Cock Kroon
T| 0342 418485
E| j.kroon62@kpnplanet.nl

Externe vertrouwenspersonen (binnen of buiten Barneveld):

Meldpunt Huiselijk Geweld en Misbruik Hervormde Gemeente Barneveld
(Elan hulpverlening Barneveld, voorheen HdS)
Contactpersonen:

Mevrouw Margreet van Dongen
T| 06 345 15 662
E| meldmisbruikpknb@elanbarneveld.nl

De heer A. Huizer
T| 06 201 37775
E| ahuizer@elanbarneveld.nl

Reformatorisch Meldpunt

W| www.ikmeldhet.nl (anoniem)

Vertrouwenspersonen van het interkerkelijk samenwerkingsverband tegen Seksueel Misbruik in Pastorale Relaties (SMPR).

Coördinator:

Lenny van den Brink
T|  030 – 3038590
E|  info@smpr.nl
W| www.smpr.nl

De vertrouwenspersonen van SMPR begeleiden en ondersteunen vrouwen en mannen na seksueel misbruik in een pastorale of gezagsrelatie bij het verwerken van wat hen is aangedaan en bij het een plaats geven van het misbruik in hun bestaan. De vertrouwenspersonen hebben daartoe een training gevolgd. Ze helpen bij de beslissing wel of geen klacht in te dienen en staan hun cliënt tijdens een klachtenprocedure bij. Zij zijn geen juristen, maar hebben wel ervaring opgedaan met de klachtenprocedures.
Aan de begeleiding door een vertrouwenspersoon zijn voor u geen kosten verbonden.

Politie:

T| 112 als direct hulp nodig is
T| 0900-8844 voor overige gevallen

Hulpverleningsadressen bij huiselijk geweld

Interne Vertrouwenspersonen Hervormde Gemeente Barneveld:

Psycho Pastorale Begeleiding (PPB):

Marjolein van der Want – Groenevelt (coördinator)
T| 06 - 18796168
E| ppb@hervormdbarneveld.nl

De heer Cock Kroon
T| 0342 418485
E| j.kroon62@kpnplanet.nl

Externe vertrouwenspersonen:

Meldpunt Huiselijk Geweld en Misbruik Hervormde Gemeente:
(Elan hulpverlening Barneveld, voorheen HdS)
Contactpersonen:

Mevrouw Margreet van Dongen
T| 06 3451 5662
E| meldmisbruikpknb@elanbarneveld.nl

De heer A. Huizer
T| 06 2013 7775
E| ahuizer@elanbarneveld.nl

Reformatorisch Meldpunt

W| www.ikmeldhet.nl (anoniem)

Veilig Thuis (Advies en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, Midden Gelderland, Noord en Oost Gelderland)

T| 0800 – 2000 (gratis landelijk nummer, 24/7 bereikbaar)
W| www.vooreenveiligthuis.nl

Politie:

T| 112 als direct hulp nodig is
T| 0900-8844 voor overige gevallen

Maatschappelijk Activeringswerk Gelderland (vertrouwenspersonen in de provincie Gelderland)

Coördinator: Bea Mulder
T| 038-4219486 / 06 1590 8561

Stichting VPSG (Vrouwen pastoraat seksueel geweld) biedt advies en ondersteuning bij vragen rond seksueel geweld, godsdienst en zingeving. Zij bieden een luisterend oor zodat getroffenen (en mensen in hun omgeving) niet langer alleen staan.

W| www.vpsg.nl

App Ican. De app Ican ondersteunt vrouwen om weer grip op hun leven te krijgen na huiselijk geweld. Ican brengt begeleiding en hulpverlening dichtbij, ook wanneer vrouwen de stap naar hulp nog te groot vinden. Ican biedt informatie en advies, een dagboekfunctie en mogelijkheden om te chatten met andere gebruikers. De Ican app is te downloaden in de Google Play Store.